ALFABETITZACIÓ MULTIMODAL EN LA PRIMERA INFÀNCIA

Hola aprenents!
A l'entrada del blog d'avui us ensenyarem un conte que hem dissenyat, el qual podreu llegir dirigint-vos al codi QR, escanegeu-lo i gaudiu.
En aquest apartat us explicarem la creació d'un conte digital. La professora ens va dir que havíem de crear un conte adreçat a infants de 3 a 5 anys i que l'objectiu havia de ser "reconèixer i respectar les diferències i aprendre a viure junts".
Primer de tot vam estar pensant cap a on enfocar aquest tema i de quina manera tractar-lo per a que els infants ho entenguin també a idea principal del conte és ajudar-se els uns als altres i aprendre a acceptar les diferències per poder viure plegats feliçment. En el conte es pot veure com un cocodril vol volar i arribar fins als núvols, ell ho intenta de totes les maneres que té al seu abast, però veu que no pot. En un moment, es troba amb un ocellet i el cocodril vol ser el seu amic i li demana que li ensenyi a volar. L'ocellet no vol ajudar al cocodril, ja que creu que mai podrà a arribar a volar perquè diu que és massa gros. Finalment, l'ocellet accepta ajudar al cocodril i es fan amics. Al final del conte es pot veure com el cocodril aconsegueix volar gràcies a una gran idea de l'ocellet.
Per a explicar aquest conte i captar l'atenció dels infants es necessita un espai de calma on els infants entrin dins del conte. Una biblioteca amb butaques o simplement un espai amb coixins per a què els infants és tranquil·litzin. És necessari que la persona que expliqui el conte mostri interès i ganes i utilitzi diferents entonacions, canviant el to de veu en certes ocasions per a captar més als infants. Hem fet unes pautes a seguir per a cada pàgina del conte, explicant l'entonació que s’ha d’utilitzar:
- PÀGINA 1: L'entonació del conte en aquesta pàgina s'ha de fer allargant les paraules finals: ocellets, fulles... per donar-li un major èmfasi. La veu ha de ser amb un to suau.
- PÀGINA 2: En aquesta pàgina l'entonació ha de ser de manera calmada, sense cap exaltació.
- PÀGINA 3: En aquesta pàgina, s'ha de fer una entonació, per part de l'ocell, amb certa seguretat per damunt del cocodril, a causa de les capacitats mínimes que en té el cocodril.
- PÀGINA 4: L'entonació d'aquesta part ha de ser com si el narrador estigués cansat, a causa de l'esforç.
- PÀGINA 5: L'entonació d'aquesta pàgina s'ha de fer de manera trista, ja que, el cocodril no aconsegueix el que vol.
- PÀGINA 6: L'entonació d'aquesta pàgina hauria de ser amb un to de cert dubte i allargant les paraules fins a 'diferències'. La part restant de la pàgina ha de ser amb una tonalitat de certa predisposició i exclamativa com a motiu d'ajudar al cocodril.
- PÀGINA 7: A aquesta pàgina l'entonació hauria de ser exclamativa, ja que, el cocodril ha fet molts intents i continua sense aconseguir-ho.
- PÀGINA 8: L'entonació a aquesta pàgina ha de ser amb sentiment de tristesa, a conseqüència de no aconseguir l'objectiu. El fragment 'encara que ho havia provat de moltes maneres' serà convenient que el narrador presti una major entonació a la part de 'moltes maneres' per crear un ambient de major tensió.
- PÀGINA 9: En aquesta part de la història, l'entonació a l'hora de dir 'de sobte' hauria de ser amb una mica de misteri. Després per acabar la frase dient 'l'ocellet va tenir una gran idea' hauria de ser de sorpresa, ja que, l'ocellet finalment té una ocurrència amb el qual pot ajudar al cocodril.
- PÀGINA 10: En aquesta pàgina final, el desenllaç, el lector deu llegir el fragment amb una gran alegria i satisfacció pel fet que el cocodril finalment aconsegueix el que tant desitjava, poder volar.
És imprescindible ensenyar les als infants perquè es facin una idea d'allò que se'ls hi explica. També considerem molt important anar fent preguntes a mesura que es va explicant el conte, com per exemple: que es veu en la imatge?
Per a poder entendre aquest conte seria necessari realitzar 2 lectures. Una a l'aula on el mestre expliqui el conte d'una manera interessant i es pugui realitzar l'activitat pensada. Un cop s'hagi realitzat l'activitat, que pot durar uns dies o fins i tot una setmana, es tornarà a llegir el conte per reflexionar sobre ell o també es pot llegir a casa per reflexionar en família.
Per a després de la lectura del conte hem plantejat diverses activitats:
La primera activitat consisteix a relacionar les imatges amb el seguiment del conte. Per a poder realitzar aquesta activitat hauríem d'ensenyar, mentre expliquem el conte, totes les fotos que hi apareixen. Després d'explicar el conte, hauríem de tenir les imatges que apareixen en aquest, impreses i ficar-les a un lloc on tots els alumnes les puguin veure. D'aquesta manera els alumnes, amb uns papers on apareixen números, les podran ordenar cronològicament.
Una altra activitat que hem pensat és la següent: els alumnes, al finalitzar el conte, hauran de fer una petita reflexió de com s'han sentit els personatges en cada moment de la història. D'aquesta manera treballaran els sentiments i les emocions.
Hem explicat el conte a unes nenes de 4 anys, el conte per elles ha estat un descobriment des de l'inici de la lectura, ja que per poder llegir el conte han estat elles mateixes les que han utilitzat l'aplicació dels lectors QR per poder descobrir el contingut d'aquell estrany símbol.
En el transcurs de la història, les dues nenes mostraven un interès per la lectura i els dibuixos de cada pàgina, estaven assegudes sense cap mena de distracció seguint en tot moment el que anava passant en el conte.
En finalitzar la lectura del conte, una de les nenes s'ha ofert voluntària per explicar el conte i allò que havia entès, ja que la persona que explicava el conte els hi ha demanat si podien fer un petit resum. Ho ha fet ella mateixa, sense cap ajuda, recordava de tota la història i passava les diapositives en el moment que creia convenient. Aquest fet ha estat molt gratificant, a escala personal de la persona que explicava el conte, en poder observar com l'infant ha entès el conte.
L'experiència de poder llegir el conte ha estat molt satisfactòria en veure el gran interès mostrat per la lectura i la participació de les nenes.
Per a finalitzar, creiem que la lectura digital compartida és una nova eina d'aprenentatge molt beneficiosa amb la qual pots apropar a l'infant als medis digitals. És una forma molt diferent, d'explicar contes o històries, de l'educació tradicional, ja que, a aquestes narracions se'ls hi pot afegir: música, sons, elements interactius... D'aquesta manera captar l'atenció i augmentar la motivació dels infants és més fàcil. Tot i així no hem d’oblidar el mètode tradicional ja que, l’ideal seria fer un equilibri entre l’educació tradicional i l’educació més innovadora com les enfocades a les noves tecnologies. Fa falta recordar que els llibres clàssics son elements molt importants pel desenvolupament dels infants ja que, produeixen una gran millora en aquests.
Fins la setmana vinent! 😊
Comentarios
Publicar un comentario